Tornedalens Terroir
Terroir är en term som ursprungligen används inom vinodling och syftar på det unika samspel som sker mellan klimat, jordmån, topografi och mänskliga metoder som påverkar odling och kvaliteten på produkter från en specifik region. Tornedalens terroir referera till de specifika geografiska och klimatiska förhållandena i Tornedalen som påverkar odlingen och produktionen av livsmedel och andra produkter här. Tornedalen kännetecknas av sina speciella naturförhållanden, inklusive närheten till Torneälven och närvaron av skogar och fjäll. Det arktiska klimatet i Tornedalen med kalla vintrar och relativt korta somrar med midnattssol påverkar vilka grödor som trivs och vilka metoder som är mest framgångsrika för odling. Variationer i jordmånens sammansättning i olika delar av Tornedalen påverkar växternas näringsinnehåll och smakprofil. Mänskliga metoder och lokala traditioner för jordbruk och livsmedelsproduktion spelar också en viktig roll och bidrar till terroiren i Tornedalen.
Gränsen
Det är så nära till andra sidan, ibland inte mer än ett stenkast, ibland så grunt att man kan vada över på grynnorna om det är lågvatten. Ändå är det ett annat land där, på andra sidan Torne älv: Finland, som i drygt hundra år tillhörde Ryssland. Gränslandet i Tornedalen brukar beskrivas som världens fredligaste. Inte desto mindre är dess historia väl så dramatisk. Skönt är det idag, att lugnet och friden sedan länge vilar över bygden.
Det var stökigt i Europa i början av 1800-talet. Frankrike med Napoleon i spetsen, allierad med Ryssland, var i luven på England, som i sin tur hade stöd av Sverige/ Finland. Det blev för mycket för ryssarna, som marscherade in i Finland och 1808-1809-års krig var ett faktum. Hela Finland och kustlandet i norra Sverige, ner till Umeå, var ockuperat av ryska trupper. När freden till sist förhandlades i Fredrikshamn och Sverige förlorade Finland till Ryssland, fick den nya gränsdragningen förödande konsekvenser, inte minst här i Tornedalen.
Man tvistade länge om var gränsen skulle gå och in i det sista stod valet mellan Kalix och Kemi älv. Till slut drogs gränsen istället vid Torne älv, med beslutet att Torneå stad skulle ligga öster om gränsen. I ett slag var hela livet förändrat för människorna i Tornedalen. Älven, som sedan århundraden bundit samman byar och släkten, markerade nu en gräns som klöv bygden i två delar. Visserligen var gränsen öppen, med fria passager och befolkningen fick god tid på sig att välja på vilken sida man ville bo. Redan då pratade man om världens fredligaste gräns.